fbpx דילוג לתוכן

איך לנהל קונפליקטים ולשמור על מערכות היחסים?

איך לנהל קונפליקטים ולשמור על מערכות היחסים?

קונפליקטים הינם חלק טבעי בתוך מערכות יחסים מכל סוג והקשר. אפילו במערכת היחסים שלנו עם עצמנו אנו נאלצים להתמודד עם קונפליקטים פנימיים.

אנשים רבים נמנעים מקונפליקט מתוך אמונה שגויה שאם ישמרו על עמדתם, הצד השני לא יאהב אותם או לא ירצה לתקשר איתם. כתוצאה מכך הם הולכים ונעלמים/ נאלמים בתוך הקשר, צוברים כעסים ולמעשה פוגעים באיכות הקשר לאורך זמן. כאשר אנו יודעים כיצד לנהל קונפליקט בצורה מיטבית אנו יכולים בו זמנית לנהל את הקונפליקט ולהשתמש בו כהזדמנות להעמקת מערכות היחסים.

קונפליקט הוא הזדמנות ללמוד את עולמו של הצד השני זאת בתנאי שאנו נגשים אליו כהזדמנות ולא כאיום.

ניהול נכון של הקונפליקט נשען על מספר הנחות יסוד של ה NLP .

המפה היא לא השטח – אנו חווים את המציאות החיצונית דרך חמשת החושים שלנו אך המידע החושי שמגיע מבחוץ עובר מסננים פיזיולוגים ופסיכולוגיים השונים מאדם לאדם. כתוצאה מכך שני אנשים שהיו באותו אירוע יחוו ויזכרו אותו באופן שונה. הזיכרון שלנו ביחס לחוויה יקרא בשפת ה NLP "מפה", דגם של המציאות. מכיוון שהמציאות חולפות ומה שנותר לנו היא רק ה"מפה" שקודדה לנו בראש, לעיתים אנו שוכחים שמדובר ב"מפה" ומתחילים להאמין שזו אכן המציאות המדויקת.

כאשר אנו נגשים לשיח עם אדם אחר מתוך הבנה שאין מפות "נכונות" או "לא נכונות" ומוכנים לקבל פרשנות אחרת של המציאות אנו יוצרים שיח המאפשר לצור מפה משותפת. כאשר אנו אוחזים ב"מפה" שלנו אנו גורמים לצד השני להיאחז "במפה" שלו ובכך מונעים את האפשרות לשיח פורה.

מאחורי כל התנהגות עומדת כוונה חיובית של האדם עבור עצמו – הקונפליקט הגלוי מתרחש לרוב ברובד של ההתנהגות או דבר קונקרטי אחר אך מה שחשוב לאדם באמת, נמצא ברובד אחר לחלוטין – הרובד של הערכים. כאשר אנחנו נלחמים על עמדה, דעה, עשייה מסוימת אנו למעשה נלחמים על הערך שחלק לא מודע בנו מאמין שאנו עומדים להשיג או להפסיד. לערך הזה אנו קוראים ב NLP כוונה חיובית. כשאנו עוצרים ומזהים את הערך החשוב לכל צד, פעמים רבות נגלה שניתן למצוא פתרון מעשי אשר ישרת את שני הערכים (שלנו ושל האחר) מבלי שאף אחד מהצדדים יוותר על מה שחשוב לו באמת.

ראפור (דומות) הוא השלב הראשון להצטרפות והובלה – המוח שלנו למרות שהוא מופלא ובעל יכולות מדהימות הוא הישרדותי במהותו. כאשר המוח מזהה שהגורם אתו אנו מתקשרים שונה מאתנו בצורתו, באופיו, בקול, בתנועה וכדומה, הוא מפרש זאת כסכנה ונכנס למצב של תקיפה, קפיאה או בריחה. לכן הדרך הטובה ביותר ליצירת תקשורת מיטבית היא לשכנע את המוח של האדם השני (באופן לא מודע) שאנו דומים לו. התאמת שפת הגוף, התנועה, קצב הדיבור, הטון ואפילו נושאי השיחה לאחר ייצרו תחושה של דומות (ראפור) וזו תאותת למוח שהאדם בטוח ואין צורך במנגנוני הגנה. כאשר מנגנוני ההגנה יורדים ניתן לייצר כימיה בינאישית וקירבה אשר מאפשרים גם להסכים ופעמים רבות הם הדרך להוביל את הצד השני למקום אליו נרצה להגיע.

אז קחו לעצמכם כמה רגעים ותבחנו את מערכות היחסים הקרובות שלכם דרך השאלות הבאות:

האם אני פתוח למפות של האחר?

האם ברורה לי הכוונה החיובית שלי עבור עצמי ושל הצד השני עבור עצמו?

האם אני פועל ממקום של ראפור (דומות) או ממקום של שונות?

בצעו את ההתאמות הנדרשות ותתחילו ליהנות ממערכות יחסים משופרות.

 

 

 

 

בוגרים מספרים

צפו בהמלצות בוגרים

מסלול ההסמכה המלא למאמני NLP ב - NLPSTEPS, עם המנחה טלי בן יעקב - מסלול מומלץ, חומרים בנויים בצורה מעולה, מובנת מאוד ופשוטה להבנה ויישום. מרצה מדהימה שאוהבת וקשובה למשתתפים, מסבירה, מנחה ומובילה לכיוונים חדשים ועמוקים.


ילנה ברונשטיין

NLP Trainer, מפתחת שיטת STAR

הרשמו לרשימת התפוצה שלנו

וקבלו תכנים מעשירים מעולם ה-NLP לתיבת המייל